Werken in de sport

Altijd weer leuk: die vlaggen en schooltassen die overal in ons dorp aan de gevels hangen in deze tijd van het jaar. Vanwege ons overwegende douche-klimaat (wij schrijven dit stukje op 17 juni, een -wat je noemt- “regenachtige zondagmiddag”) zullen de meeste examenfeestjes dit keer zeer waarschijnlijk niet in de achtertuintjes kunnen plaatsvinden. Wel zo rustig natuurlijk.

Maar hoe nu verder. Wat te doen als iedereen is uitgefeest en de doorweekte schoolspullen van de masten zijn gehaald. Oké, eerst nog op vakantie. Maar dan? Denken aan je toekomst. Of werken aan je toekomst. Of denken aan werken in de toekomst.

Leuk werk

Mogen wij eens meedenken? Anders dan pakweg 30, 40 jaar geleden wil de jeugd tegenwoordig simpelweg “leuk werk”. En omdat wij met z’n allen veel meer vrije tijd en geld hebben dan vroeger, zijn er ook veel meer leukere banen. Recreatie- en pretparken, toerisme en sport: het is “booming business” zoals dat in het jargon heet.

Nu hebben wij toevallig een beetje kijk op de sport-arbeidsmarkt. En dan wordt ons wel eens gevraagd door scholieren (of hun ouders) naar de werkgelegenheid (nu en straks) binnen de sportsector. Welnu zeggen wij dan: “werk zat”.

Trainers gezocht

Er is echt werk genoeg. Werkeloosheid is er simpelweg niet; eerder is er sprake van een tekort aan betaalde arbeidskrachten (trainers en coaches bedoelen we). In bepaalde takken van sport zie je soms grote problemen. Hockey- en fitnesstrainers en zwemtoezichthouders bijvoorbeeld, je vindt ze bijna niet. Tenzij je als club of als organisatie diep in de buidel tast. Sport is wat dit betreft net de “echte maatschappij” waar de wetten van vraag en aanbod regeren.

En in de toekomst zal het niet anders zijn zo denken wij. De vooruitzichten zijn goed. De verdiensten zijn over het algemeen ook goed te noemen. Het salaris van een golf-pro (in gewoon nederlands: een golfleraar) komt aardig in de buurt van een ministers-honorarium.
Het is natuurlijk geen maatstaf maar e.e.a. geeft wel een beeld van de mogelijkheden binnen de sportsector. (Maar dat vermoedde u misschien al nu zo langzamerhand duidelijk is wat de voetbal- en tennisprofs verdienen. Over spelers hebben we het echter niet.)

Samenvattend

Denk (na de examenfeestjes dus of als je nu nog op school zit) aan de goede carrière mogelijkheden die sport je kunnen bieden. In Tilburg is er een Cios- èn een Alo-opleiding waar je terecht kunt.